Florin Piersic – cetăţean de onoare al Băileştiului

Sunt oameni care rămân în sufletul celor dragi, în ciuda faptului că au plecat de mult, cu decenii în urmă, în lumea celor drepți. Unul dintre ei l-a întruchipat inegalabil pe Mihai Viteazul, a rămas în memoria iubitorilor cinematografiei din filme ca „Tudor“, „Neamul Şoimăreştilor“, „Dacii“ sau „Columna“, însă pentru cei mai mulți rămâne inegalabilul nea Mărin. În memoria lui Amza Pellea, Florin Piersic a avut o dorință care nu îi dădea pace, să aducă pe scena din Băilești un spectacol dedicat prietenului drag. Dorință dusă la îndeplinire sâmbătă seară…

Florin Piersic, la Băileşti

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=Od8RYjCplcI[/tube]

„A fost visul marelui actor Florin Piersic să joace una din piesele dumnealui în fața spectatorilor băileșteni. Am fost impresionați și extrem de mândri când am aflat de această dorință, mai ales că în acest an se împlinesc 30 de ani de când marele Amza Pellea nu mai este printre noi. Florin Piersic și Amza Pellea au fost prieteni de suflet și tocmai din acest motiv piesa va fi jucată și în orașului natal al lui Nea Mărin. Nu este prima dată când Florin Piersic ne vizitează. În 2008 a fost alături de Oana Pellea când, după 25 de ani de la dispariţia unuia dintre cei mai mari actori ai României, Amza, a fost aplaudat la scenă deschisă chiar «acasă», loc unde a fost inaugurată «Casa Memorială Amza Pellea»“, a povestit Costel Pistrițu, primarul municipiului Băilești.

Băileștenii au venit la spectacol

Casa de Cultură „Amza Pellea“ din Băilești a fost locul unui spectacol deosebit, unic, pentru locuitorii acestui municipiu. Cele 367 de locuri au fost ocupate până la refuz de copii, bătrâni, oameni din toate categoriile sociale dornici să vadă un spectacol, să îi vadă la doar câțiva metri distanță pe Florin Piersic și Medeea Marinescu în piesa „Singuri în noapte“, regizat de Radu Beligan. Piesa este scrisă de Eric Assous şi tradusă în limba română de Radu Beligan şi Liviu Dorneanu. Băileştenii nu și-au cumpărat bilete, căci au primit invitații, deși acest spectacol se joacă atât în teatrele din țară, cât și în străinătate cu casa închisă, spectatorii fiind nevoiţi deseori să stea în picioare. Băileștenii au pășit emoționați și nerăbdători în sala Casei de Cultură.

Despre Florin Piersic și prietenul lui de suflet, Amza Pellea

Puțini sunt cei care știau că Florin Piersic avea să aibă parte de emoții speciale. În ședința consiliului local din 30 septembrie 2013, a fost luată decizia ca actorul să primească titlul de cetățean de onoare. „Recunosc că sunt emoționat. Nu sunt cetățean de onoare al orașului New York, Paris, ci al metropolei pentru mine, prin prisma prietenului meu Amza, Băilești… Nu am loc să pun pe pereți câte plachete am primit de-a lungul vieții, însă promit în fața dumneavoastră că pe aceasta o voi arăta în toate aparițiile mele de acum încolo… Prima dată când am venit la Băilești am fost însoțit de Marian Râlea, Ion Colan, Daniel Tudorică la inaugurarea casei în memoria prietenului meu, Amza. Din acel moment, Oana Pellea mă consideră ca pe tatăl ei, mă strigă «tata doi», știind că unul din cei apropiați sufletului meu este cel care va rămâne inegalabilul Amza Pellea. Vreau să vă împărtășesc și dumneavoastră că ultima dată când l-am văzut pe Amza în viață a fost la spectacolul «Gaițele», în care jucam alături de Rodica Popescu, Gheorghe Dinică, Stana Ionescu etc. Draga Olteanu mi-a spus în timpul spectacolului că în rândul doi se află Amza. Aproape că nu l-am recunoscut. Avea o barbă mare, era schimbat, ascundea o durere… După spectacol a venit la mine și mi-a spus «Mă copile, nu știu câtă vreme o să mai fiu în lumea asta». A ținut să îl conduc acasă, avea multe să îmi spună, povești de viață, intimități pe care dorea să le știu, să le păstrez ca pe un testament și pe care le țin și azi în sufletul și mintea mea“, a povestit Florin Piersic.
Nerăbdarea, dorința, dar și onoarea de a fi martorii unui spectacol de excepție au adus tăcere pe tot parcursul comediei romantice fascinante, cu răsturnări surprinzătoare de situaţie care au încântat băileștenii prezenți la spectacol.

Amza Pellea

Amza Pellea s-a stins din viață la 52 de ani. S-a născut la 7 aprilie 1931, la Băileşti, într-o familie cu cinci copii, tatăl său purtând acelaşi nume. După şcoala primară absolvită în satul natal, Amza a terminat Colegiul Naţional „Carol I“ din Craiova, fiind un reprezentant al promoţiei de aur a teatrului românesc. A jucat la Teatrul Naţional din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional din Bucureşti, fiind unul dintre cei mai cunoscuţi actori ai scenei româneşti.

 

 

Lasă un răspuns