Proiectul de amenajare zona Parc Balasan a primit undă verde

Unul dintre proiectele pe care Primăria Băilești încearcă să îl finalizeze și totodată să demareze lucrările, este amenajarea zonei Parc Balasan, proiect ce a fost evaluat din punct de vedere al eligibilitatii și conformității și ulterior financiar-economic, fiind acceptat pentru finanțare prin Programul Operațional cu bani europeni nerambursabili.

Interviu realizat de Marian MiILOVAN cu Primarul Municipiului Băilești Costel PISTRIȚU.

Reporter: Domnule primar, când și cum v-a venit această idee despre un parc de-a lungul pârâului Balasan?

Primar: În urma cu peste zece ani, când eram implicat cu mai mulți concetățeni în ONG-ul Civica, ne-am propus ca această zonă de centru să fie amenajată și redată cetătenilor, să decolmatăm albia celor două lucii de apă ale pârâului Balasan ce traversează orașul. Pregatirea acestui proiect a durat ceva timp, a fost nevoie de Hotă- râre de Guvern cu privire la terenul ce se va amenaja.

Reporter: Ce demersuri ați făcut, pe la ce uși ați bătut și care au fost piedicile sau ajutoarele în realizarea acestui proiect?

Primar: Am așteptat foarte mult timp ca în exercițiul financiar 2014-2020 al POR să găsim o oportunitate pentru această investiție, vorbind de fonduri europene. De aceea pentru proiectul Amenajare Zona Parc Balasan a fost nevoie să batem la ușile Guvernului României pentru a da o Hotarare de Guvern de completare a domeniul public al localitatii noastre. După o muncă de mai bine de 10 luni, mai exact proiectul a fost început în luna mai a anului trecut, am primit acceptul pentru finanțarea proiectului Amenajare Zona Parc Balasan pe măsura 5.2. îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, partea de zone de reconversie cu reducerea poluării aerului și promovarea măsurilor de reducere a zgomotului, unde contribuția noastră este de 2%, contribuția statului este de 18% iar 80% din valoarea totală a proiectului este din fonduri europene.

Reporter: Sunt convins că cetățenii au fost și vor fi alături de Dumneavoastră și alături de proiectele pe care le realizați. Curiozitatea mea este dacă ia-ți simțit alături pe consilierii locali.

Primar: Mai devreme m-ați întrebat pe la câte uși am bătut. Am omis să răspund, însă acum este momentul să spun că nu la ușile celor care sunt abilitați cu primirea si evaluarea acestor proiecte trebuie sa bați , pentru că ușile sunt deschise pentru toți cei care vor cu adevărat să muncească, să solicite informații și să depună proiecte. Am bătut la ușile Guvernului României pentru că funcționarii din primarie în anul 2002, cand s-a emis HG 965 bis, prin care s-a inventariat tot domeniul public al localitatii, nu au măsurat terenul ce face obiectul prezentului proiect cu responsabilitate.

Pentru zona Parc Balasan, au înregistrat o suprafață de teren de 30 000 mp probabil din birou, iar când am făcut cadastrul în anul 2016, am constatat că în realitate suprafața este de 76 750 mp așa încât a fost normal să bat la ușile Guvernului pentru a completa Anexa cu bunuri la domeniul public al municipiului Băilești.

Era imperios necesară completarea terenului din proiect, deoarece se cerea în mod expres ca terenul să aibă extras și carte funciară, dar și intabulare. în data de 23 decembrie 2016, s-a publicat în Monitorul Oficial completarea cu suprafața de teren de 46 750 mp în zona Parc Balasan, ceea ce nimeni nu mai credea.

Dacă în 2002 funcționarii primăriei ar fi făcut o măsurătoare corectă, nu mai trebuia să umblăm aproape două luni de zile și să batem pe la ușile Guvernului. Referitor la consilieri, cel puțin cei care sunt din același partid unde și eu mă găsesc, au votat și m-au susținut întotdeauna la toate proiectele pe care le-am avut. în mandatul anterior și consilieri de la alte partide, cum era dl D. Manciu, a votat aceast proiect, iar eu le-am mulțumit pentru susținere.

Reporter: Teatrul de vară este un fel de Cuiul lui Pepelea. Care va fi statutul lui, va rămâne închiriat sau va deveni așa cum a fost odată, Teatrul de vară al cetățenilor?

Primar: Teatrul de vară își va schimba total înfățisarea, este prins la finan- țare din fondurile locale în acest an, deoarece odată cu implementarea proiectului de amenajare a zonei Parc Balasan, în urmatorii cinci ani ne este interzis să facem modificări.

Prioritatea mea, la început de mandat, a fost reabilitarea seviciului public de apă, realizarea sistemului de canalizare, modernizarea străzilor, ori nu puteam să ne apucăm de lucru la Teatrul de vară. Acum când zona de centru se modernizează, prinde un alt contur, este timpul ca și acesta să intre într-un proces de refacere. în paralel cu proiectul Amenajare Zonă Parc Balasan, vor începe și lucrările de modernizare a Teatrului de vară, unde vom crea un spațiu cultural pentru băileșteni și vom putem relua Festivalul Amza Pellea. în concluzie, toată zona se va schimba.

Reporter: Vă rog să ne schițați în câteva cuvinte cum va arăta noul parc.

Primar: Sunt cele două zone de teren din jurul celor două lucii de apă, primul unde este insula și celălalt dincolo de pod, cu acces la strada HCC, fostă Grădinari.

Printr-o reconversie a terenurilor neutilizate și degradate, se realizează alei pietonale, iluminat public, se montează bănci, coșuri de gunoi, dar ce este cel mai important se plantează arbori, arbuști și se însămânțează gazon, realizându-se un frumos spațiu verde.

Monitorizarea se face atât prin camerele de supraveghere ce sunt prevăzute în proiect, cât și prin agenți de pază. Posibilitatea de petrecere a timpului liber atât pentru copii în părculețul amenajat special, cât și pentru adulți, existând terenuri de tenis de câmp multifuncționale, chiar gazon natural unde se pot desfășura activități sportive și de recreere, va atrage foarte mulți cetățeni.

Pentru cei care au role sau skateboarduri, este amenajat un platou special, iar pe timp de iarnă acesta va fi amenajat ca patinoar natural. Pentru tineri mai există și pistele de biciclete de-a lungul celor două lucii de apă, aleile carosabile unde se poate alerga, dar și un sistem de internet wireless. Pe luciile de apă se vor putea folosi bărci și hidrobiciclete, iar pentru tinerii care doresc caiace si canoe, în cadrul asociației sportive Progresul Bailesti.

Acest parc va fi inima orașului, aici vor veni atât copiii si tinerii, cât și vârstnicii. Zona aceasta va da un suflu nou, va crea oportunități noi pentru cetățeni, iar pentru localitate va fi un câștig în lupta cu modernizarea.

Reporter: Ce proiecte mai aveți în perspectivă?

Primar: Ne pregătim pentru al doilea proiect mare pe fonduri europene, Iluminatul public, pe care dorim să-l realizăm. Prin acest proiect se vor putea economisi bani la bugetul local, deoarece acest iluminat public în prezent este un foarte mare consumator de resurse financiare.

Vorbim de transformarea iluminatului public actual, într-un iluminat public eficient, prin schimbarea lămpilor cu incandescență cu lămpi cu performanță energetică mărită și eficiență maximă, cu reducere a consumului electric, adică lămpi cu led, la nivelul intregului oraș.

Prin acest proiect se va și extinde rețeaua de iluminat public pe toate străzile orașului, astăzi știm că, în afară de strada Victoriei unde există lampi pe fiecare stâlp, pe celelate străzi lămpile sunt din doi în doi stâlpi. în felul acesta, fiecare stradă va avea lampă pe fiecare stâlp, iar după calculul făcut, pentru fiecare lampă costul se va reduce cu 60%.

Acest proiect ne dă speranță că vom putea diminua cheltuielile la bugetul local, bani pe care îi putem folosi în alte proiecte pe care le dorim.

Un al treilea mare proiect este continuarea modernizării străzilor, adică asfaltarea acestora din fonduri europene. în Ghidul solicitantului pentru finanțarea cu fonduri europene a străzilor, se merge pe instrumentul ,,eficiență energetică” ceea ce ne va impune să facem dovada că avem mijloace de transport în comun, iar acestea poluează din cauza starii proaste a străzilor,cât și a mijloacelor vechi de transport public.

Pentru realizarea acestui proiect, este nevoie de autogară și de serviciul de transport public pentru cetățeni. Suntem la momentul la care, am înființat o societate cu capital public, care va putea să gestioneze acest serviciu de transport public, urmând să scoatem la licitație construcția unei autogări.

În urmă cu 20 de ani, ne-am bătut joc, am vândut autogara, iar acum trebuie s-o realizăm pentru a depune acest proiect. Mijloacele serviciului de transport public la nivel de oraș vor trebui să treacă pe străzile care urmează a se moderniza, iar din analiza pe indicatori de eficiență a transportului în comun, să reiasă că se poluează din cauza străzii nemodernizate.

Consider că este cea mai mare greșeală că nu s-a mers pe indicatorul ,,dezvoltare urbană” așa cum a fost în exercitiul financiar european al POR 2007-2013, pentru că noi nu am reușit dezvoltarea totală pentru a merge acum pe eficiența energetică, noi încă nu ne-am dezvoltat suficient să ajungem la această eficiență energetică.

România a semnat pentru exercițiul 2014-2020, ca o țară dezvoltată, or România în momentul de față n-a ajuns la acest nivel, nici Craiova nu are eficiență energetică pe mijloacele de transport în comun.

Satul de vacanță, Aeroportul înierbat, Școala de echitație sunt proiecte pe care le-am prins într-un plan integrat de dezvoltare urbană a localității. Dorim ca în foarte scurt timp să găsim finanțare la Bruxelles pentru cele trei proiecte și să le putem realiza, pentru că din bugetul local n-o să putem rezolva niciodată.

Dacă nu exista această oportunitate a fondurilor europene, nici gând să ne putem dezvolta, însă m-am întrebat ce rezultate am fi avut noi, dacă accesam aceste fonduri și înainte de 2008, cand erau fondurile europene de preaderare. Din păcate, n-am fost primar atunci și mă doare, pentru că era un pas înainte și puteam să beneficiem de mult mai multe realizari pe care localitatea și locuitorii le așteaptă de foarte mult timp.

Reporter: Domnule primar, vă mulțumim și vă felicităm pentru eforturile depuse, vă urăm succes în realizarea proiectelor propuse pentru ca localitatea să se modernizeze, astfel încât tinerii să nu mai plece în altă parte.

Primar: Îmi doresc cel mai mult lucrul acesta, mulțumesc și eu tuturor celor din redacția Gazetei de Băilești și cred că felicitările trebuie să le primească băileștenii, pentru că dumnealor au ales, nu eu. P.S. în exercițiul financiar 2007-2013 al POR, am depus un proiect pentru amenajarea unei zone verzi, unde cetățenii să-și petreacă timpul liber și am optat pentru zona de Centru-Parcul Tineretului.

În anul 2009, când am depus proiectul pentru Parcul Tineretului, am inițiat un Plan Integrat de Dezvoltare Urbană în care s-a prevazut realizarea de spații verzi, modernizarea străzilor, canalizare etc.

sursa: Gazeta de Băilești

Tu ce părere ai?

comments

Lasă un răspuns