Casa Memorială Amza Pelea

Casa memoriala “Amza Pellea” a fost inaugurata la Bailesti in August 2008, an in care s-au comemorat 25 de ani de la moartea actorului. Nu am vazut nici un indicator in oras catre acest muzeu, asa ca daca ajungeti prin Bailesti si vreti sa vizitati casa memoriala, incercati pe strada Eremia Grigorescu, la numarul 58. Zona care se viziteaza nu este foarte mare, cuprinzand doua camere (dormitor si birou) si un hol. In fiecare incapere sunt fotografii, tablouri, diplome si obiecte care amintesc de Nea Marin.
casa-amza-01 casa-amza-02 casa-amza-03 casa-amza-04 casa-amza-05

In momentul de fata, muzeul este folosit in special ca loc de pelerinaj pentru politicienii care ajung la Bailesti si ca decor pentru fotografiile de la nunti, din păcate. Muzeul a fost ridicat la initiativa primarului din Bailesti, cu sprijinul localnicilor.

“Amza a iubit viata si oamenii si a daruit iubire cu generozitate. Astazi, dupa 25 de ani de cand nu mai este pe acest pamant i se raspunde cu aceeasi moneda: cu dragoste”, a spus fiica actorului, Oana Pellea, citata de Pro Cinema.

Amza Pellea, unul dintre cei mai importanti actori romani, distingandu-se atat in roluri de teatru, cat si de film, s-a s-a nascut la data de 7 aprilie 1931 la Bailesti, intr-o familie cu cinci copii, tatal sau s-a numit tot Amza Pellea, fiind directorul cooperativei „Munca Noastra” din Bailesti in anul 1933.

A absolvit cursurile Colegiului National Carol I din Craiova fiind un reprezentant al promotiei de aur a teacasa-amza-06trului romanesc. Amza Pellea a jucat la Teatrul National din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie si Teatrul National din Bucuresti, unde s–a impus ca unul dintre actorii consacrati ai scenei romanesti.

Amza Pellea

In paralel, a jucat roluri principale in filme ca „Mihai Viteazu”, „Dacii”, „Nemuritorii”, „Atunci i-am condamnat pe toti la moarte”, „Nea Marin Miliardar”. In perioada 1973-1974 a fost director la Teatrul National din Craiova. Spre sfarsitul anilor ’70 a inventat personajul Nea Marin, un oltean hatru din orasul natal, Bailesti, personaj devenit ulterior popular si neegalabil.

A castigat in 1977 premiul de interpretare masculina, cel mai bun actor, la Festivalul International de Film de la Moscova, pentru rolul sau exceptional (Manlache Preda) din filmul Osanda, unde a jucat alaturi de Gheorghe Dinica si Ernest Maftei, intr-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu dupa „Velerim si Veler Doamne” de Victor Ion Popa

Pe data de 12 decembrie 1983, marele actor s-a stins din viata in conditii nici astazi pe deplin cunoscute, la varsta de 52 de ani. Este inmormantat la cimitirul Bellu din Bucuresti.

3 Responses

  1. Dedic si cantecul meu, cu mult drag, actorului meu de suflet, redactiei si ascultatorilor acestui post de radio minunat!

  2. Bona Marian spune:

    Emotionant! Sa-i faceti cat mai multa publicitate! Un Mare Om,Amza Pellea! Îl iubesc de mic copil….Am crescut în Băilesti , până la liceu…M-am născut în Băilești si voi ramane băileștean…chiar de sunt departe…Bravo voua!

Lasă un răspuns