Tânăra era pe locul din dreapta față. Procesul deschis în urma acestei tragedii s-a încheiat săptămâna trecută, la Curtea de Apel Craiova. Dacă în septembrie 2014 aceeași instanță l-a condamnat pe Andrei Găină la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă, săptămâna trecută, pe 25 martie 2015, s-a finalizat procesul și pe latura civilă. Curtea de Apel Craiova a respins apelul părinților fetei, care au rămas cu despăgubirile acordate de Judecătoria Băilești în valoare de aproape 450.000 lei.
Reamintim că, potrivit informațiilor oferite la momentul respectiv de reprezentanții IPJ Dolj, în noaptea de 20 spre 21 ianuarie 2012, Andrei Găină, de 19 ani, din Băileşti, în timp ce conducea un Ford Mondeo pe strada Gabroveni din localitate, la intrarea într-o curbă, a pierdut controlul direcţiei, a lovit o bordură, după care s-a răsturnat. Maşina s-a izbit violent de un stâlp de pe marginea drumului, pe care l-a retezat efectiv, iar în urma impactului, pasagera de pe locul din dreapta-faţă al maşinii, Beatrice Secu, de 17 ani, elevă a Liceului „Mihai Viteazul “din localitate, și fotomodel, a murit pe loc.
Cercetările făcute la faţa locului de poliţişti au arătat că accidentul a avut drept cauză neadaptarea vitezei la condiţiile de drum, carosabilul fiind umed la acea oră. Poliţiştii doljeni au mai spus că tânărul şofer mirosea a alcool, motiv pentru care a fost dus la Spitalul Municipal Băilești, unde i-au fost recoltate probe de sânge pentru stabilirea alcoolemiei. Pe numele şoferului a fost întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă, cercetările fiind desfășurate sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Băileşti. Câteva zile mai târziu, în certificatul medico-legal întocmit de Institutul de Medicină Legală Craiova s-a consemnat că tânărul şofer a consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan. Poliţiştii au primit și au atașat la dosarul cauzei certificatul medico-legal, în care medicii legiști au consemnat că Andrei Găină avea o alcoolemie de 0,80 grame/litru. La a doua probă de sânge, luată, potrivit procedurilor, la o oră după prima, alcoolemia a fost de 0,70 grame/litru. Anchetatorii precizau că s-a dispus efectuarea calculului retroactiv al alcoolemiei, pentru a se stabili valoarea exactă a acesteia în momentul producerii accidentului. De asemenea, s-a dispus şi expertizarea tehnică a autoturismului condus de Andrei Găină.
Patru ani cu suspendare pentru autorul accidentului
Pe 19 noiembrie 2013, după finalizarea tuturor expertizelor cerute de anchetatori și încheierea cercetărilor, prin rechizitoriu, Parchetul de pe lângă Judecătoria Băilești a dispus trimiterea în judecată a lui Andrei Găină pentru comiterea infracțiunii de ucidere din culpă. Pe 7 mai 2014 Judecătoria Băilești l-a găsit vinovat și l-a condamnat pe tânăr la 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 6 ani. Cu privire la latura civilă s-a dispus disjungerea cauzei și formarea unui nou dosar, care s-a judecat, în continuare la aceeași instanță. În ceea ce privește latura penală, inculpatul, Andrei Găină, nemulțumit de sentință, a făcut apel. Curtea de Apel Craiova a soluționat apelul pe 29 septembrie 2014. Inculpatului i-a fost majorată pedeapsa la 4 ani închisoare, însă tot cu suspendare, de această dată pe un termen de încercare de 8 ani și plata sumei de 1.800 de lei cheltuieli judiciare către stat. Sentința Curții de Apel a fost definitivă.
Săptămâna trecută s-a pronunțat sentința definitivă
Cât privește latura civilă a procesului, pe 19 septembrie 2014 Judecătoria Băilești a soluționat cauza pe fond, obligând firma de asigurări la care tânărul avea încheiată polița RCA, respectiv DZI GENERAL INSURANCE JSC din Republica Bulgaria prin reprezentant SC AVUS INTERNAŢIONAL BROKER DE ASIGURARE ŞI REASIGURARE SRL la 44.963,25 lei daune materiale către părţile civile Secu Aurelian şi Secu Amalia Miruna precum şi la câte 200.000 lei daune morale pentru fiecare dintre părţile civile.
În plus, asigurătorul a mai fost obligat și la plata a 5.000 lei cheltuieli de judecată către părţile civile Secu Aurelian şi Secu Amalia Miruna. Inculpatul, reprezentantul firmei de asigurare, dar și părțile civile (părinții tinerei decedate în accident), au făcut apel împotriva hotărârii Judecătoriei Băilești. Apelul s-a înregistrat pe 13 octombrie 2014 la Curtea de Apel Craiova, iar săptămâna trecută, pe 25 martie 2015, instanța a pronunțat sentința definitivă:
„Respinge apelurile declarate de părţile civile SECU AURELIAN, SECU AMALIA MIRUNA si apelul asiguratorului, ca nefondate”,
după cum se arată în încheierea de ședință a Curții de Apel Craiova, astfel că s-au menținut prevederile hotărârii de pe fond.
sursa: Lupamea.ro