Casa memorială „Amza Pellea”, din Băilești, deschisă publicului

Casa în care a copilărit marele actor Amza Pellea a fost reabilitată și intră în circuitul turistic. Vizitatorii pot vedea lucruri personale ale artistului, dar și obiecte din timpul filmărilor sau spectacolelor de teatru.

Casa Memorială „Amza Pellea”, din orașul doljean Băilești, a fost închisă în urmă cu doi ani, fiica celebrului actor, Oana Pellea, invocând atunci starea în care ajunsese locuința și lipsa de implicare a autorităților pentru pastrarea acesteia.

Anul trecut, Muzeul Olteniei, cu bani de la Consiliul Județean, a făcut ample lucrări de renovare a clădirii construite în anul 1908, păstrându-i autenticitatea. S-au făcut și mai multe dotări, aici fiind expuse acum zeci de obiecte personale și fotografii ale regretatului actor, dar și obiecte de recuzită de film.

Casa sa din Băilești era de mulți ani într-o stare destul de problematică. Fiica sa, actrița Oana Pellea s-a străduit să îi păstreze memoria tatălui ei, reușind ca să propună Consiliului Județean Dolj să restaureze casa în care Amza Pellea s-a născut.

De astazi 7 aprilie casa sa memorială, restaurată poate fi vizitată.

Casa se poate vizita în totalitate, dormitorul, biroul şi holul fiind deschise publicului. Muzeul cuprinde obiecte personale ale actorului: fotografii, tablouri, diplome, precum şi alte obiecte ce amintesc de Nea Mărin.

Muzeul este deschis turiștilor cu taxă de vizitare.

Lasă un răspuns