Liceul „Mihai Viteazul“ Băilești: întâi postul, apoi concursul

Revoltă la Liceul „Mihai Viteazul” din Băilești: angajații sunt contrariați că s-au trezit cu o nouă colegă bibliotecară, încadrată din luna octombrie pe un post care nu a fost făcut public. Nemulțumirea este accentuată și de alt aspect: noua colegă apărută dintr-o dată este chiar soția directorului adjunct al unității de învățământ.
liceu mihai viteazul bailesti

Într-o sesizare transmisă pe adresa Gazetei de Sud, reprezentanții Liceului „Mihai Viteazul“ din Băilești spun că „postul de bibliotecar a fost transformat în post de profesor documentarist pe care s-a titularizat chiar persoana care îl ocupa. În aceste condiții, funcția de bibliotecar a dispărut. Anul acesta, directorul unității de învățământ, Gabriel Tica, a reînființat însă postul și fără să fie publicat a fost încredințat direct soției directorului adjunct al instituției, Leonard Toană, angajată din exterior“. Cum a fost posibilă această angajare fără să se ştie nici măcar la nivelul instituției de învățământ a fost întrebarea pe care și noi am adresat-o directorului unității. Și aici, surpriză! Angajarea s-a făcut fără concurs. „Postul de bibliotecar a fost eliberat în 2012. Bibliotecarul pe care îl aveam s-a titularizat în școală ca profesor documentarist. Din 2012 am înștiințat mereu Inspectoratul Școlar Județean Dolj că postul este vacant. În acest an am primit o cerere de ocupare a lui. A fost singura solicitare venită până acum și candidata avea și studii de specialitate, de biblioteconomie. Și am angajat-o. Nu are concurs, are decizie dată pe perioadă determinată, cu avizul Consiliului de Adminisitrație până la organizarea concursului. Noi am tot transmis postul la Inspectoratul Școlar Județean Dolj, dar nimeni nu a fost interesat de el. Într-adevăr, este ocupat de soția directorului adjunct“, a confirmat Gabriel Tica, directorul Liceului „Mihai Viteazul“ din Băilești.

ISJ Dolj nu afișează posturile pentru personal didactic auxiliar și personal nedidactic

Postul de bibliotecar anunțat în fiecare an de directorul Liceului „Mihai Viteazul“ din Băilești la Inspectoratul Școlar Județean Dolj nu a fost niciodată afișat pe site-ul acestei instituții. De altfel, reprezentanții ISJ Dolj, chiar dacă își dau avizul pe organizarea sau ocuparea posturilor didactice auxiliare și nedidactice, spun că nu au datoria de a le face publice. „În conformitate cu ordinul HG nr. 286/ 2011 art. 7, instituția sau autoritatea care organizează concursul afișează postul la avizier. Nu se publică de către Inspectoratul Școlar Județean Dolj aceste posturi.
Instituțiile de învățământ preuniversitar transmit la inspectoratul școlar situația posturilor pe perioadă determinată sau nedeterminată și primesc avizul pentru ocuparea lor“, a declarat Mihăiță Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Postul de bibliotecar de la Băilești nu a fost însă ocupat prin concurs, ci prin decizie internă. Adică întâi a fost ocupat și apoi se organizează concurs. Procedura este folosită pe scară largă în unitățile de învățământ, odată ce aceste posturi nu sunt date publicității. Și nu sunt puține posturile pentru personalul didactic auxiliar din unitățile de învățământ. La această categorie se înscriu, conform Legii educației, bibliotecarul, documentaristul, redactorul, informaticianul, laborantul, tehnicianul, pedagogul şcolar, instructorul de educaţie extraşcolară, asistentul social, corepetitorul, mediatorul şcolar, secretarul, administratorul financiar (contabil), instructor-animator, administratorul de patrimoniu.

Lasă un răspuns