Liceul „Ștefan Anghel“ Băilești: Zeci de mii de lei pe deconturi fără acte doveditoare

Maria Rotaru, directoarea Liceului Tehnologic „Ștefan Anghel“ din Băilești, a precizat că totul este în regulă la nivelul școlii în privința cheltuielilor de transport. Cu toate acestea, conducerea ISJ Dolj a precizat că managerul a demisionat. (FOTO: Facebook Maria Rotaru)
Mariana-Rotaru-director-liceu-bailesti

La Liceul Tehnologic „Ștefan Anghel“ din Băilești, decontările cheltuielilor de transport al cadrelor didactice ridică semne de întrebare. Un raport de expertiză făcut în școală scoate în evidență faptul că pentru o sumă de 29.865 de lei nu există acte justificatoare. În plus, în documentele școlii s-a găsit faptul că atât directorul unității de învățământ, cât și alte cadre didactice și personalul auxiliar se deplasau și de două într-o zi pe ruta Băilești – Craiova, motivând că merg la Inspectoratul Școlar Județean Dolj. Pentru anumite cadre didactice se decontau în paralel ordine de deplasare, dar și contravaloarea navetei zilnice.

Raportul privind rezultatele verificărilor la Liceul Tehnologic „Ștefan Anghel“ din Băilești realizate de Compartimentul de Audit al Primăriei a fost întocmit pe 21 noiembrie și prezentat și în ședința consiliului local. În acest raport se arată faptul că pentru suma de 29.865 de lei nu se găsesc documente justificative care să consemneze deplasări interne, detașări, transferuri făcute de 22 de angajați ai unității de învățământ. Cinci dintre aceștia au încasat sume cuprinse între 1.200 de lei și peste 8.000 de lei. Cap de listă, cu cea mai mare sumă decontată, figurează chiar managerul unității de învățământ, Maria Rotaru, care, în perioada ianuarie – septembrie 2014, a încasat din ordine de deplasare 8.710 lei, urmată de contabila școlii, Elena Corlățeanu, care a încasat în aceeași perioadă 5.763 de lei. Și analistul programator din cadrul liceului, Radu Carmen, a luat, conform raportului, suma de 4.873 de lei, fiind urmat în clasamentul întocmit de un cadru didactic, Laurian Bălgniceanu, cu 2.387 de lei, apoi de Lucia Cspregi, cu 1.455 de lei, și secretarul unității școlare, Brătan Maria, care a încasat tot de pe urma cheltuielilor de transport suma de 1.292 de lei. Acestea sunt cele mai mari sume încasate.

De mai multe ori pe zi pe același traseu

Verificările efectuate au scos în evidență faptul într-o singură zi se emiteau mai multe ordine de deplasare pe numele unei persoane, dar decontările se făceau la date diferite. Exemplu este dată chiar directoarea unității școlare, Maria Rotaru, care pe 22 mai s-a deplasat de două ori la Inspectoratul Școlar Județean Dolj, dar a decontat cheltuielile pe 27 și 29 mai. În plus, conform raportului, „s-a constatat că în aceeași zi la Inspectoratul Școlar Județean Dolj s-au deplasat mai multe persoane, fiecare cu autoturismul proprietate personală. Astfel, pe 10 aprilie 2014 s-au deplasat la ISJ Dolj, fiecare cu mașina personală, directorul Maria Rotaru, dar și angajații Maria Brătan, Laurian Blăgniceanu, Angela Staicu, Florea Țuncu“. Procedura a fost repetată pe 23 mai, pe lista deplasărilor figurând directoarea Maria Rotaru, dar și Carmen Radu, Maria Brătan, Elena Corlățeanu. Și exemplele cu aceleași persoane pot continua, pentru fiecare dintre acestea decontându-se ordine de deplasare. Unul dintre profesori a justificat pe verso-ul ordinului de deplasare că s-a deplasat la ISJ Dolj pentru a depune documentele solicitate prin note telefonice, dar unitatea de învățământ nu poate face dovada existenței unui registru în care aceste note telefonice să fie înregistrate. În plus, ordinele de deplasare se decontau și anticipat. „În luna iunie 2014, pe data de 26 s-au decontat două ordine de deplasare, unul pentru secretarul unității și altul pentru contabil, care purtau date ulterioare de deplasare, respectiv datele 28 și 29 iunie“, se arată în raport. Totodată, verificările au scos la iveală faptul că statul de plată în baza căruia se decontau cheltuielile cu deplasarea, emis pe 7 mai 2014, prezintă ștersături cu pastă corectoare. Și tot din raportul de verificare a cheltuielilor cu personalul angajat reiese că pentru programatorul școlii, Radu Carmen, și un alt angajat, Lucica Cspregi, se decontau atât naveta zilnică, dar și ordine de deplasare pentru aceeași rută Craiova – Băilești.

Directorul școlii: Totul este în regulă

Curios este faptul că verificările auditului au scos în evidență faptul că opt persoane, în frunte cu directoarea unității școlare, Maria Rotaru, au decontat o parte din sume. Astfel, directoarea școlii, din cei 8.710 lei decontați fără acte justificative, a returnat 7.945 de lei. Totalul returnat este de 20.000 de lei. În raport se cere însă „să se ofere explicații despre criteriile care au stat la baza stabilirii modului de calcul al acestor sume, nominalizarea persoanelor respective, precum și baza legală a acestor depuneri“. De altfel, concluziile raportului sunt că suma de 29.865 de lei s-a decontat nelegal, încălcându-se prevederile HG nr. 1.860/2006 privind drepturile și obligațiile personalului autorităților și instituțiilor publice pe perioada delegării și detașării în altă localitate, precum și în cazul deplasării, în cadrul localității în interesul serviciului, cu modificările și completările ulterioare, ceea ce a creat un prejudiciu instituției. Ordinul de deplasare servește ca document justificat de înregistare în contabilitate conform ordinului 3.512/2006, dar acesta trebuie însoțit de actele justificative anexate de către titular. Prin urmare, în cazul Liceului „Ștefan Anghel“ se proceda la recuperarea sumei de 29.865 de lei cheltuită fără documente justificative. Contactată telefonic pentru un punct de vedere referitor la raportul prin care se constată cum s-au cheltuit banii publici pe decontările navetei, directoarea Liceului „Ștefan Anghel“ a precizat că „totul este în regulă. Nu este nici o problemă la noi în școală“.

Plângeri și la ISJ Dolj

Cheltuielile de navetă nu ar fi singurele probleme semnalate la nivelul unității de învățământ. Cadre didactice din interiorul unității școlare au înregistrat sesizări privind încadrarea. „Unul dintre profesorii din școală avea foarte multe ore. Pe lângă norma de bază, ajungea să primească bani și pe 40 de ore. Era încadrat astfel încât apărea în orar ca fiind prezent la două clase distincte în același timp. Și nu ar fi aceasta singura problemă“, au precizat surse din interiorul școlii. Existența sesizărilor a fost confirmată și de reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj, în luna noiembrie. „La Inspectoratul Școlar Județean Dolj au fost înregistrate sesizări venite din partea angajaților Liceului «Ștefan Anghel» din Băilești, iar pentru a confirma sau a infirma cele semnalate, Compartimentul de Audit al Inspectoratului Școlar Județean Dolj a demarat un audit, dar care vizează finanțarea de bază. În momentul acesta însă, directorul unității școlare se află în concediu medical“, a declarat în luna noiembrie Mihăiță Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Dolj. Între timp, și auditul pe finanțarea de bază s-a finalizat. „Auditul s-a derulat în conformitate cu prevederile legale pe finanțarea de bază. Raportul a fost finalizat, dar fără a fi semnalate nereguli“, a precizat inspectorul școlar general Georgică Bercea Florea. Totuși, conform conducerii ISJ Dolj, managerul liceului din Băilești și-a dat demisia. „Directorul liceului și-a depus demisia la secretariatul Inspectoratului Școlar Județean Dolj, pe care o vom analiza în Consiliul de Administrație“, a mai spus inspectorul școlar general Georgică Bercea. Având în vedere că demisia este un act unilateral, probabil că în următoarea ședință de Consiliu de Administrație se vor face propuneri pentru a stabili viitorul director al școlii. Reprezentanții administrației locale au precizat însă că vor continua demersurile pentru a recupera sumele decontate pe cheltuieli de navetă fără acte justificative și că vor înainta plângeri către instituțiile abilitate să ia măsuri.

Lasă un răspuns