Prazul făcut celebru de marele Amza Pellea dispare din Oltenia

prazOltenii din Băileşti, oraşul lui Amza Pellea, erau mândrii nevoie mare, în perioada comunismului, când cultivau sute de hectare de teren cu praz. Leguma oltenească este în momentul de faţă pe cale de dispariţie şi asta din cauză că în judeţul Dolj nici măcar un fermier nu mai cultivă suprafeţe mari de praz.

Oltenii din Băileşti sunt convinşi că în aproximativ cinci ani valuta forte care îi reprezenta înainte de 1989 în toată ţara va dispărea. Oamenii au declarat că în momentul de faţă prazul oltenesc a fost înlocuit cu prazul adus din Turcia. În Băileşti mai sunt puţine familii care mai cultivă leguma oltenască. „Amza Pellea ne-a făcut celebrii pe noi băileştenii în toată ţara în momentul în care a adus prazul în prim plan în filmul „Nea Mărin Miliardar“. Îmi pare rău să văd cum acest brand se duce pe apa sâmbetei din cauza legumelor pe care le aducem din export. Prazul adus din Turcia are un preţ cu 25% mai mic decât cel cultivat de noi. Este normal să fie mai bine vândut. Oamenii nu ştiu cu adevărat ce gust are prazul oltenesc, aşa că ei cumpără exact ce găsesc pe tarabă“, a povestit Mihai Stănescu.

Reprezentanţii Direcţiei Agricole Dolj au precizat că în momentul de faţă în baza de date a instituţiei nu există niciun fermier care să cultive suprafeţe mari cu praz. „Sunt mici producători care se mai încumetă să cultive legume tradiţională în grădină“, a declarat Cristina Vladu, director în cadrul Direcţiei Agricole Dolj. Băileştenii au mai povestit că înainte de revoluţie în Dolj se cultivau sute de hectare de praz. Din judeţul nostru pleca leguma oltenească în pieţele din alte regiunii ale ţării. „Eu am renunţat la praz, iar acum cultiv castraveţii, gogoşari sau roşii. Ştiu că aşa pot să îmi scot investiţia şi să mai fac şi un ban în plus. Din păcate prazul nostru oltenesc a pierdut teren în faţa prazului adus din Turcia. Cine nu ştie cum arată legume oltenească este convins că provine 100% din Băileşti. Valuta noastră forte în acest moment a mai rămas zaibărul. Prazul deja este pe cale de dispariţie. Înainte de 1989 cine nu avea în casă măcar un fir de praz nu era oltean cu adevărat. Aceasta este situaţia şi nu avem ce să facem. Am început să pierdem valorile care ne reprezintă cu adevărat“, a precizat Ionel Rusu.praz2

Băileştenii din oraşul lui Amza Pellea au mai povestit că prazul oltenesc este mult mai dulce decât ceapa. Oamenii îşi aduc aminte că marele actor consuma de fiecare dată când ajungea în zonă leguma oltenească. „Prazul era preferatul lui Amzulică. Este bun la gust şi este folosit şi pentru remedii naturiste. Tot ce a reuşit Amza Pellea să facă pentru oraşul nostru s-a dus pea pa sâmbetei. Eu mai cultiv 1500 de fire de praz, dar degeaba. Nu este o plantă pretenţioasă, dar costurile de producţie sunt mari. Pentru un hectare suma chetuită poate ajunge şi la 5000 de lei. Oamenii mai pun în curte câteva fire de praz oltenesc. Fiecare vrea să aibă pe masă renumita legumă oltenească“, a spus Matei Nedelcu.
Reprezentanţii Direcţiei Agricole Dolj au mai declarat că micii producători din Dolj ar trebui să se unească în grupuri de producători, iar astfel vor putea să producă loturi mari de praz. Doar astfel pot să facă concurenţă pe piaţa supermarketurilor.

Lasă un răspuns