Primarul din Băilești a pierdut procesul cu ANI

Judecătorii Curții de Apel Craiova au hotărât, miercuri, să respingă acțiunea primarului municipiului Băilești, Costel Pistrițu, care a cerut anularea raportului Agenției Naționale de Integritate (ANI) prin care a fost declarat incompatibil.
ANI a anunțat în noiembrie, anul trecut, că primarul Costel Pistrițu s-a aflat în stare de incompatibilitate, fiind câteva luni și primar, și membru în consiliul de administrație al unui liceu. Astfel, potrivit ANI, Pistrițu „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2 august 2012 – 28 martie 2013, întrucât a deținut simultan funcția de primar și calitatea de membru în cadrul Consiliului de Administraţie al Liceului «Mihai Viteazul», Băileşti“.costelpistritu

În acest fel, primarul Pistrițu ar fi încălcat prevederile Legii nr. 161/2003, care prevede că funcţia de primar şi viceprimar este incompatibilă, printre altele, cu cea de cenzor, administrator sau membru al consiliului de administrație la societățile comerciale, precum și la instituțiile publice.
Întrebat despre această situație, edilul Băileștiului a precizat pentru GdS că și-a dat demisia din Consiliul de Administrație al Liceului „Mihai Viteazul“ tocmai pentru a nu încălca legea.

„Am considerat că sunt la limita legii, iar în martie 2013 mi-am dat demisia din Consiliul de Administrație al liceului. După aceea, în octombrie, anul trecut (2014 – n.r.), ANI mi-a cerut un punct de vedere și l-am transmis. A durat un an și o lună să ajungă la o decizie. Dacă erau interesați să nu încalc legea, să ies din starea de incompatibilitate, trebuia să se grăbească. De ce au așteptat mai bine de un an?“,

a precizat Pistrițu pentru GdS.
Irinel MușuroiUlterior, edilul a dat în judecată ANI, iar miercuri Curtea de Apel Craiova s-a pronunțat. Judecătorii craioveni au hotărât să respingă acțiunea lui Pistrițu, însă acesta poate formula recurs, o hotărâre definitivă urmând să fie dată de Curtea Supremă.
Mai trebuie spus că, în urmă cu o săptămâmă, pe 18 martie, inspectorii ANI au comunicat că și viceprimarul din Băilești, Irinel Mușuroi, s-a aflat în stare de incompatibilitate în aceeași perioadă cu edilul Pistrițu.

Inspectorii de integritate susțin că Mușuroi „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2 august 2012 – 28 martie 2013, întrucât a deținut simultan cu funcția de viceprimar și calitatea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii nr. 5 «Aviator Petre Ivanovici» Băilești“.

Lasă un răspuns