Simpozion „Petre Ivanovici” la Bailesti

Vineri, 29 aprilie, am participat la Băileşti la o activitate comemorativă dedicată pilotului Petre Ivanovici. Este vorba de o personalitate importantă a aviaţiei române, un pilot care a rămas în istorie pentru performanţele lui aviatice, dar şi pentru nedoritul record de a fi primul pilot român căzut în timpul executării unei curse aeriene comerciale.

Am întreprins o expediţie interesantă, cu decolarea din Roşiori Nord la ora 05.30, la bordul unui personal cu trei vagoane. După o aterizare calmă la Craiova a urmat o scurtă incursiune in teritoriul … inamic, pentru căutarea unor maşini cât mai rare.Am zis inamic, pentru că am fost primit cu salve de lătrături şi cu atacuri de infanterie asupra blugilor.
La ora 08.45 am făcut joncţiunea cu armata amică, formată din dl general Iosif Rus, dnii comandori Valeriu Cristea şi Paul Sandachi şi civilii Claudiu Diaconu şi Alin Ionescu. Am stabilit împreună strategia pentru momentele următoare şi am pornit, cu cântec înainte marş, către Băileşti.
Am cucerit, împreună cu nemeroşi alţi aliaţi, parcul central, carnea de tun fiind constutită din elevi de la un liceu local, îmbrăcaţi în uniforma caracteristică zilei

Iata şi statul major:

Recunoaştem, în poză, pe domnul prefect al Doljului, Nicolae Giugea şi pe primarul Băileştiului, Costel Pistriţu.

După discursurile oficiale, la Monumentul lui Petre Ivanovici …

… se depun coroane de flori …

… şi se face poza de grup

După care, armatele aliate se îndreaptă spre un nou obiectiv: Casa de Cultură “Amza Pellea”

Obiectivul este cucerit, iar generalul îşi ia în primire poziţia strategică

În scurt timp se întruneşte întreg Statul major

Imediat încep discuţiile, sub semnul Păcii şi perfectei înţelegeri. Gazda, directorul Casei de Cultură, dl. Boţu …

Urmează o evocare a personalităţii lui Petre Ivanovici, făcută de dl comandor George Paul Sandachi, noul preşedinte al ARPIA Craiova (îi urăm succes şi în această activitate) şi o prezentare a aviatoarei Irina Burnaia, din partea lui Mihai-Athanasie Petrescu. Venit de la Roşiori, din ţara Irinei, Petrescu aduce şi un mesaj de prietenie din partea preotului paroh Emilian Popescu, cel care slujeşte acum chiar în biserica din satul Ciurari ctitorită de Irina Cioc (Burnaia) şi de fratele ei, Pompiliu Cioc.
Poze de la aceste momente nu pot sa arăt, pentru că vorbitorii se aflau în imediata apropiere a camerei foto, într-un unghi imposibil.

Domnul general face apoi şi lansarea volumului “Aripile mele”, scris de Irina Burnaia pentru a descrie expediţia făcută de ea, în 1935, împreună cu Petre Ivanovici, până în inima Africii, la Entebbe, dar şi momentul căderii aviatorului băileştean.

Publicul ascultă cu mare interes

După încheierea cu success a tratativelor, statele majore ale gazdelor şi invadatorilor se îndreaptă, pentru recunoaştere, la locul unde urmează să aibă loc marea bătălie aeriană de a doua zi: viitorul aerodrom Băileşti, situat pe un amplasament extrem de pitoresc:

Inspecţia a ieşit perfect, chiar dacă la orizont se vedeau nori negri. Galbenul rapiţei păstrează nuanţa de optimism

A fost o zi foarte frumoasă, în care toţi au avut de câştigat : invadatorii au descoperit un tărâm foarte frumoş şi primitor, gazdele şi-au promovat oraşul şi personalitaţile, iar Ivanovici şi Burnaia, acolo unde sunt ei acum, s-au bucurat că au fost pomeniţi.

Lasă un răspuns