Zaibărul de Băilești ajunge pe piața băuturilor din Uniunea Europeană

Nu este oltean care să treacă granițele locului și să nu se mândrească cu avuția pe care o are: zaibăr de Băilești, praz, Amza Pellea și o iubire alb-albastră.zaibar

Licoarea din locul de unde se trage nea Mărin este cea mai mare avuție a gospodarilor și păstrează secretul rețetei cu strășnicie, moștenindu-se din tată în fiu. Cum oltenii sunt făloși din fire, denumirea vinului este marcă înregistrată la OSIM din 2009 și spun că adevăratul zaibăr doar la Băilești găsești. Nu se opresc aici și vor ca licoarea lor să ajungă brand recunoscut de Uniunea Europeană.

Oltenii vor ca zaibărul să nu mai stea în damigeni în beciuri, ci pe rafturi alături de alte vinuri de viță nobilă

certificat-osim-zaibar-de-bailesti-mic

Băilești să fie al doilea brand românesc recunoscut de UE
Primarul muncipiului Băilești, Costel Pistrițu, nu mai are liniște până ce zaibărul nu ajunge pe masa comisarilor Uniunii Europene să primească Indicele Geografic Protejat (IGP). Edilul vrea ca după magiunul de Topoloveni, vinul oltenilor să fie al doilea brand recunoscut de UE.

“Am început procedura, trebuie depuse mai multe acte, dar cu răbdare și perseverență o să reușim. Așa cum spunea și Amza Pellea, vinul de Băilești este valuta noastră forte. Zaibărul este sută la sută natural, nu se adaugă chimicale sau zahăr care să îi schimbe gustul. Vrem ca mândria noastră să treacă de granițele țării și să fim recunosciți și în Uniunea Europeană, să-i fie recunoscută autenticitatea, tradiția, istoria, aria geografică, reputația și calitățile excepționale”,

a declarat, pentru Ziarul Olteniei, primarul muncipiului Băilești, Costel Pistrițu.costelpistritu

Planurile oltenilor nu se opresc aici. Este musai să își facă Asociația Cultivatorilor de Zaibăr din Băilești pentru ca licoarea să nu mai stea în damigeni în beciuri, ci pe rafturi alături de alte vinuri de viță nobilă. Iar dacă vi se face poftă de un zaibăr adevărat, trebuie să luați drumul Băileștiului, pentru că nu se găsește decât acasă la nea Mărin. Şi nici nu este scump: 6-8 lei litrul. Dar, cum spun oamenii locului, este adevărat medicament care îți ia cu mâna toate durerile.

“Un pahar de zaibăr face cât trei de Bordeaux, trebuie doar să îl guști și apoi te împrietenești cu el. Eu îi invit pe toți oltenii să vină la Zilele orașului, în perioada 19 – 20 octombrie, prilej cu care pot să deguste din vinul nostru că, Slavă Domnului, avem producție bună anul acesta, cu aproximativ 20 la sută mai mare față de anul trecut. Să auzim de bine!”,

a adăugat Pistrițu.

Lasă un răspuns