Femeie din Băilești, decedata din cauza virusului „West Nile”

O femeie în vârstă de 62 de ani, din municipiul Băileşti, a fost confirmată cu virusul “West Nile”, transmis prin înţepătura de ţânţar. Aceasta a fost internată la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Craiova, în stare gravă, ulterior decedând. Este al doilea deces în Dolj, din cauza virusului şi al cincilea confirmat în teritoriu.

„În cadrul activităţii de supraveghere şi control al infecţiei cu virusul “West Nile”, care se  desfăşoară la nivel naţional în perioada 1 iunie – 30 noiembrie, în săptămâna 35/2023, în judeţul Dolj a fost înregistrat un caz de infecţie cu virusul “West Nile”, la o femeie de 62 de ani, din Băileşti, internată la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Craiova, cu evoluţie clinică defavorabilă. Aceasta a decedat”,

a precizat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

În urmă cu câteva săptămâni, o femeie de 67 de ani, din Seaca de Câmp, a decedat, aceasta având  şi comorbidităţi. Celelalte cazuri de “West Nile” din judeţul Dolj au fost confirmate la o femeie de 53 de ani din Craiova şi un bărbat de 83 de ani, tot din Craiova.

Ambii au fost internaţi la Spitalul de Infecţioase cu evoluţie defavorabilă şi la un bărbat de 57 de ani, din Moţăţei, cu evoluţie favorabilă.

La nivel naţional, de la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul “West Nile “(06.06.2023) până la data de 07.09.2023, s-au înregistrat 40 de cazuri. Dintre acestea, 38 cazuri sunt confirmate şi două cazuri probabile de infecție cu virusul “West Nile”, fiind înregistrate şase decese, în județele Ilfov (2), Dolj (1), Prahova (1), Satu Mare (1), Sibiu (1).

Infecţia cu virusul “West Nile” este transmisă prin înţepătura de ţânţar şi determină la adulţi o neuroinfecţie care în majoritatea cazurilor este subclinică, dar uneori poate prezenta şi manifestări de meningită, meningoencefalită sau encefalită cu lichid clar; copii sub 15 ani nu sunt afectaţi.

Pentru prevenirea infecţiei cu virusul “West Nile”, Direcţia de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei:

  • să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
  • să utilizeze substanţe chimice repelente de ţânţari;
  • să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă;
  • să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor, să îndepărteze recipientele de apă stătută;

În cazul în care o persoană prezintă semne de boală: febră, dureri de cap, astenie, vărsături, tulburări de memorie, dureri articulare sau musculare sau alte situaţii care survin în 3-7 zile de la o posibilă înţepare de ţânţar, aceasta trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul de familie sau (cei neasiguraţi) la cel mai apropiat cabinet medical.

Lasă un răspuns