Părinţii din Băileşti reclamă „chiulul“ profesorilor

Părinţii elevilor de la Liceul „Mihai Viteazul“ din Băileşti reclamă faptul că de mai mult timp cadrele didactice titulare ale unităţii de învăţământ pleacă în schimburi de experienţă pe fonduri europene, iar în locul lor, la catedră, fie lasă suplinitori care nu se prezintă la clase, fie nu deleagă pe nimeni.

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=ui0y7tBiRv4[/tube]

Cea mai recentă plecare a cadrelor didactice care i-ar fi afectat direct pe elevii liceului teoretic din Băileşti a avut loc chiar săptămâna trecută, la debutul noului an şcolar. Zece cadre didactice au lipsit în primele zile de şcoală, ceea ce ar fi făcut din festivitatea de deschidere un fiasco. Bobocii de gimnaziu şi liceu s-au trezit, după cum spun părinţii, că nu au diriginţi la clasă, care să-i primească aşa cum se cuvine la începerea noului ciclu de învăţământ. Conducerea liceului recunoaşte plecarea cadrelor didactice, dar spune că nu a avut cum să intervină pentru a preveni situaţia. În plus, managerul susţine că totul a fost făcut cu aprobarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. „În perioada 13 – 17 septembrie, au fost plecate zece cadre didactice, dintre care opt diriginţi, în Croaţia, printr-un program Comenius multilateral. Înţeleg nemulţumirea părinţilor prin faptul că, probabil, profesorii care dispun de profesionalism au lipsit şi au venit suplinitori. Întotdeauna, cadrele didactice care au plecat au avut dosar la inspectorat. Totul a fost făcut aşa cum spune Agenţia Naţională pentru Programe Europene. Poate nemulţumirea acelor elevi era cauzată de faptul că, la acea clasă, dirigintele pe care l-am anunţat la festivitate nu a fost la clasă şi a fost alt coleg, căruia i-am atribuit sarcini să se ocupe de transmiterea orarului pentru că din 17 septembrie s-a intrat normal la clasă“, a precizat Gabriel Tica, directorul Liceului „Mihai Viteazul“ din Băileşti. Cum s-a respectat orarul, ştie exact managerul, pentru că din 40 de profesori zece au lipsit.

Elevi fără profesori şi în anii anteriori

Lipsa profesorilor diriginţi la începerea anului şcolar, după cum scriu părinţii în reclamaţia adresată atât Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, cât şi cotidianului Gazeta de Sud, este doar picătura care a umplut paharul pentru că „în ultimul timp s-au mărit grupurile de cadre didactice care pleacă din timpul şcolii în diverse schimburi de experienţă, fără să lase suplinitori în locul lor“. Obiceiul de a pleca fără ca elevii să mai facă ore este de mult timp, susţin contestatarii, fapt pe care, în fond, nici directorul unităţii nu îl neagă vehement. „Eu am preluat funcţia de director al liceului începând cu 1 septembrie 2013. Dar, ca membru al Consiliului de Administraţie al liceului, ştiu că întotdeauna au fost asigurate cadre didactice în locul celor care au plecat. Acum, în ce măsură acele cadre didactice şi-au îndeplinit sau nu sarcinile anul trecut nu vă pot preciza pentru că nu stătea în sarcina mea să urmăresc acest lucru“, a precizat managerul liceului din Băileşti. Părinţii spun că profesorii lipsesc nu numai când sunt plecaţi pe proiecte europene şi că au şi alt obicei, acela de a mai trimite elevii acasă, fie recomandându-le să nu vină la primele două ore, fie la ultimele. Referitor la acest aspect, directorul liceului nu dă un răspuns clar, ci precizează doar că „de la începutul anului şcolar nu a avut astfel de sesizări“.

Se anunţă multe plecări

Ceea ce rămâne cert la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ din Băileşti este faptul că în acest an şcolar vor mai fi multe situaţii în care profesorii titulari nu îşi pot onora activitatea la catedră. „Fiind trei programe europene care se desfăşoară la acest moment, în şcoală urmează să fie destul de multe plecări pentru profesori. Chiar pe 26 – 30 septembrie mai pleacă două cadre didactice în Franţa. Vom avea o perioadă la începutul lui noiembrie cu aceeaşi situaţie, dar vom avea suplinitori“, dă asigurări managerul. Părinţii ştiu acest lucru, scriind chiar că plecările sunt lunare, şi susţin că nu se opun accesării fondurilor europene, dar cer să fie delegaţi suplinitori pentru aceste ore, pe care statul le plăteşte pentru formarea elevilor.

Lasă un răspuns