Reînvie Satul de vacanţă „Amza Pellea“

La doar doi kilometri de municipiul Băileşti, în Pădurea Balasan, se găsesc ruinele fostului Sat de vacanţă „Amza Pellea“. Oficialităţile locale promit să reînvie tabăra pentru copii amenajată în urmă cu patru decenii şi lăsată pradă hoţilor

Doar scheletele a două imobile au mai rămas din Satul de vacanţă „Amza Pellea“ din Băileşti, şi o poartă de fotbal ruginită. În rest, s-a furat tot. Cele peste 20 de căsuţe din lemn au dispărut. Se spune că însuşi marele actor Amza Pellea s-a implicat în construcţia complexului care îi poartă numele. Acesta a început să funcţioneze în 1977 şi a devenit rapid un punct de atracţie pentru mii de copii din Oltenia, care nu puteau să ajungă în vacanţă la munte sau la mare. Complexul era amplasat în mijlocul unei păduri seculare, Pădurea Balasan, foarte aproape de Lacul Cilieni. Astăzi însă, doar copacii au mai rămas martorii acelor vremuri…

„Funcţionau în Băileşti, pe atunci, şapte şcoli generale. Erau sute de copii într-o şcoală… Tabăra era construită în special pentru copiii din această zonă, ai căror părinţi nu îşi permiteau să îi ducă în concedii departe de casă. Era «muntele» şi «marea» pentru aceşti copiii. Îmi amintesc că mergeau prin rotaţie, câte zece zile, şi se bucurau alături de instructori. Ştiu că micile întreprinderi muncitoreşti din localitate au contribuit în acele vremuri pentru dezvoltarea satului de vacanţă.

Practic, fiecare a ridicat câte o căsuţă de lemn. Se dezvoltase, ajunsese un complex de vacanţă cu clădiri administrative, cantine, cabinet medical dotat cu aparatura necesară, sală de mese, iar între cabanele de lemn era un întins teren de fotbal. În una din clădiri care adăpostea sala de mese şi două dormitoare de oaspeţi, meşterii împodobiseră pereţii cu bucăţi de marmură“, a povestit Valentin Turcu, pensionar, fost dascăl şi director de şcoală în Băileşti.

Şcoală de echitaţie, muzeu oltenesc, hipodrom – proiect de două milioane de euro

Doar un deceniu a rezistat satul de vacanţă din Băileşti. După 1989, complexul a fost total neglijat şi a devenit punct de atracţie pentru hoţi. Căsuţele din lemn au fost distruse şi materialele de construcţie au fost furate. „Prin 1991, un investitor particular a luat în concesiune acest sat de vacanţă. Pentru scurt timp, a transformat unul din imobile în bar, care nu a rezistat însă prea mult. Această locaţie este prinsă însă în planul nostru de investiţii.

Vrem să transformăm această zonă minunată în tabără de vară pentru copii. Valoarea investiţiei se ridică la două milioane de euro, însă ne dorim să cuprindă un hipodrom, să înfiinţăm o şcoală de echitaţie, să facem un aerodrom, să redeschidem teatrul de vară unde să aibă loc evenimente culturale. Visul nostru este să avem în această pădure un aerodrom şi o şcoală de planorism în Băileşti, un minimuzeu al satului oltenesc, un club, o zonă de picnic, terenuri de sport, fermă de lucru“,

a povestit edilul Costel Pistriţu.

Pe teritoriul municipiului Băilești există două rezervații naturale. Una dintre ele este Balta Cilieni. Aria protejată se află pe cursul râului Balasan și cuprinde luciul de apă al Bălții Cilieni. În cadrul ariei protejate se găsesc ape curgătoare, mlaștini, pajiști pe nisipuri, pâlcuri de vegetație arboricolă de salcie roșie, răchită și plop tremurător.

Lasă un răspuns