Zaibărul de Băilești, pe cale de dispariție

Zaibărul este pe cale să devină doar o amintire. De la an la an, vinul promovat de personajul Nea Mărin, interpretat de Amza Pellea, este tot mai puțin chiar si în Băilești, localitatea natală a actorului.

Suprafața cultivată a scăzut de peste 60 de ori în ultimii 10 ani. Producătorii sunt în general bătrâni si spun că nu mai au cu cine să muncească dar și că acest soi nu mai rezistă mult timp din cauza schimbărilor climatice.

Viticultorii înregisrează pierderi de până la 40%

La 63 de ani, Gheorghe Durac se numără printre cei 10 producători de zaibăr care au mai rămas în Băilești. Are via la câmp și se uită cum și anul acesta clima capricioasă i-a diminuat producția.

”În jur de 30%-40% pierderi. Au fost temperaturile ridicate și vița nu prea rezistă. Soiul ăsta de zăibăr nu prea rezistă la temperaturi. Mai are cineva aicea a și cules-o până acum. S-a schimbat clima și din cauza asta nu mai ține lumea de vii. De vreo 10 ani mereu scade. S-a terminat. Toată suprafața asta și până la pădure, unde de vede pădurea aia acolo au fost numai vii, toată tarlaua, 10 vii dacă mai sunt.”,

a declarat Gheorghe Durac- viticultor Băilești.

Costel Boabă, un alt viticultor din Băilești, în vârstă de 64 de ani, mai are doar o parte din viile moștenite. Muncește singur și povestește cu nostalgie cum era altă dată la câmp.

”Vița de vie de zăibăr noi o avem de la bunicul meu, inclusiv tata, pe urmă am preluat eu via pentru că părinții mei au murit și am rămas eu care o lucrez la ora actuală. Am avut o suprafață de 25 de ari de zaibăr dar cu timpul am diminuat-o datorită secetei și graurilor care îi mânca și am rămas la 5 ari. Pe timpuri aici erau numai vii, toată tarlaua era numai vie, erau case, aveam case la vie, aveam fântâni la vie, pomi cireși puși.”,

a spus Costel Boabă.

Ca să mai păstreze din vița de vie, unii viticultori au mutat plantațiile acasă pentru că așa pot avea mai multă grijă de ele. Astfel a procedat și Sabin Văduva în vârstă de 76 de ani, care are și premii pentru vinul produs din via pe care o are în gospodărie.

”Se îngrijește mai greu zaibărul probabil și de aia au renunțat. Prin oraș nu prea era pe la oameni prin grădini, mai mult la câmp. Dacă la câmp nu mai sunt au rămas cele de acasă 332/ 416 Atât eu cât și alții ne încăpătânm să avem zaibăr pentru că vinul este foarte bun”,

a spus acesta.

Zaibărul provine din strugurii hibrizi Seibel produși de francezul Albert Seibel pentru a reface plantațiile de vie decimate în secolul trecut de insecte parazit. În România acest hibrid ar fi ajuns în anii 1907-1910 și a fost plantat prima oară chiar în zona Olteniei. Agronomii spun că din acest tip de struguri se obținea și o băutură cu proprietăți terapeutice.

Băileștenii vorbesc despre zaibăr ca o siglă de identitate despre o marca proprie pentru că vinul a fost promovat de Amza Pellea prin personajul Nea Mărin și a devenit un brand. Numai că plantațiile s-au redus drastic, din peste 630 de hectare de vie Seibel au mai rămas doar 10 hectare.

Pentru a păstra tradiția, de câțiva ani buni la Băilești se organizează în prima parte a lunii octombrie Festivalul Zaibărului și al Prazului. La acest festival, producătorii concurează și sunt premiate cele mai bune vinuri.

Lasă un răspuns